تگ کنونیکال یکی از ابزارهای مهم در سئو برای جلوگیری از صفحات تکراری است. افزونه رنک مث امکان تنظیم آسان این تگ را فراهم میکند تا به موتورهای جستجو مانند گوگل نشان دهید کدام صفحه نسخه اصلی است. این قابلیت به بهبود رتبهبندی سایت و جلوگیری از سردرگمی رباتهای جستجو کمک میکند. در این مقاله، به آموزش نحوه استفاده از تگ کنونیکال در رنک مث میپردازیم.
تگ کنونیکال چیست؟
تگ کنونینال یا لینک کنونیکال، نوعی تگ HTML از جنس لینک است که در بخش <head> </head> جای میگیرد و در واقع به موتور جستوجوی گوگل، از این طریق اعلام میکند که کدام صفحه از وبسایت، به عنوان صفحه اصلی در نظر گرفته شود و با همان کلمه کلیدی در سرپ گوگل نشان داده شود.
افزودن تگ کنونیکال در رنک مث
کنونیکال در افزونه رنک مث، برخلاف آن چیزی که ممکن است بهنظر بیاید، عملی بسیار ساده است و در چند گام زیر انجام میشود:
- بعد از نصب و راه اندازی افزونه رنک مث، نوشتهای که قصد دارید برای آن تگ کنونیکال تنظیم کنید را انتخاب کنید.
- دکمه ویرایش صفحه را فشار دهید و با اسکرول کردن به پایین صفحه، تب پیشرفته یا Advanced را انتخاب کنید.
- سپس در کادر خالی URL متعارف (Canonical)، آدرس صفحه اصلی را درج کنید.
- نهایتا صفحه را بروزرسانی کنید.
لازم به ذکر است که افزودن تگ کنونیکال در افزونه yoast تا همین اندازه آسان است. برای این منظور تنها کافی است بعد از باز کردن پیشخوان وردپرس و وارد شدن به صفحه موردنظر، در قسمت پایینی محتوا به باکس افزونه یواست مراجعه کنیم. سپس از قسمت Advanded در باکس Canonical URL، پیوند یکتای اصلی را وارد نمایید.
چرا باید از کنونیکال استفاده کنیم؟
وجود محتواهای تکراری نه تنها سبب میشود که index صفحات بهشکل بهینه و هدفمند انجام نگیرد، بلکه حتی ممکن است محتوای شما را در سرپ گوگل به کاربر نشان ندهد. این موضوع، به مقدار قابل توجهی، بر سئو سایت تاثیر منفی میگذارد. همچنین بودجه خزندههای گوگل را تحت تاثیر قرار میدهد. بهطور کلی، اهمیت کنونیکال در سئو و دلایل استفاده از آن را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- جلوگیری از محتوای تکراری
- بهینهسازی نرخ خزش
- اعتبار موضوعی در سئو
- مدیریت محتواهای مشابه
- افزایش احتمال بهبود رنک صفحات
- جلوگیری از جریمه شدن توسط گوگل
چه زمانی باید از Canonical استفاده کرد؟
هنگامی که یکی از شرایط زیر در سایت شما وجود داشته باشد، لازم است از تگ canonical در رنک مث استفاده نمایید:
- صفحات با محتوای تکراری و یا بسیار مشابه
- برخورداری از url های متفاوت از یک صفحه در Amp، rss و موبایل
- وجود دو یا چند صفحه یکسان با آدرسهای متفاوت (مانند http و https)
- هنگام استفاده از آدرسهای داینامیک برای فیلتر کردن و سورتبندی محصولات
اشتباهات رایج هنگام استفاده از تگ کنونیکال رنک مث
در عین آنکه استفاده صحیح از تگ کنونیکال میتواند رنک سایت ما را در گوگل بهبود دهد و بر سئو تاثیر مثبت بگذارد، عدم استفاده از آن نیز، دقیقا بهطور برعکس عمل میکند و با عملکرد منفی خود، به سئو سایت آسیب میزند. از جمله اشتباهات رایج که بههنگام استفاده از تگ کنونینال رخ میدهد، شامل موارد زیر میشود:
تگ کنونیکال از صفحات دیگر به صفحه اول مقاله
یکی از رایجترین اشتباهات در استفاده از تگ کنونیکال، لینکدهی صفحات مختلف یک مقاله چندبخشی به صفحه اول آن است. گاهی اینگونه تصور میشود که باید در صفحات دوم و سوم مقاله، تگ کنونیکال را به صفحه اول لینک دهیم؛ درحالیکه به چند دلیل، اقدامی اشتباه است.
اول آنکه این صفحات، محتوای تکراری محسوب نمیشوند و هر کدام بهخودی خود، دارای محتوایی ارزشمند هستند. در این موقع، اگر شما آن صفحات را به صفحه اول تگ کنونیکال دهید، گوگل صفحات بهجز صفحه اول شما را حائز اهمیت نمیداند و حتی آنها را ایندکس نمیکند. در نتیجه، برای کاربر در سرپ گوگل نمایش داده نمیشود.
تگ کنونیکال برای دسته بندی یا لندینگ
فرض کنید سایتی دارید که در زمینه فروش قالب، افزونه و هاست فعالیت میکند. در دستهبندی قالب وردپرس، زیردستههایی مانند قالبهای فروشگاهی وجود دارد و برای مثال بهصورت روزانه، هفتگی و …، برای آن صفحات محصول منتشر میکنید. درصورتیکه از صفحه دستهبندی قالب فروشگاهی یک Canonical Tag به محصول همچون قالب وودمارت دهید، در واقع دارید به گوگل اعلام میکنید تنها این محصول ارزش ایندکس شدن دارد. در این صورت، صفحه دستهبندی سایت شما در نتایج جستوجو به کاربر نشان داده نمیشود.
استفاده از تگ کنونیکال در <body>
از دیگر اشتباهات متداول در بکارگیری تگ کنونیکال، استفاده از آنها در بخش <body> سایت است. درحالیکه باید به <head> صفحه HTML اضافه شود.
کنونیکالسازی نامعتبر صفحات مختلف
اهمیت بسیار زیادی دارد که هنگام استفاده از تگ canonical، تمام url ها نه با تگ noindex استفاده شده باشند و نه در robots.txt بلاک شده باشند؛ چراکه در این صورت Crawler های گوگل، قادر به خزیدن و ایندکس صحیح صفحات نخواهند بود.
بررسی صحیح تگ کنونیکال در رنک مث
برای آنکه از اجرای صحیح تگ کنونیکال اطمینان حاصل کنیم، بهسادگی از ۲ راه مختلف اقدام کنیم. ابتدا صفحه موردنظر خود را باز و کلیک راست کنید. از منوی انتخاب شده، گزینه View Page Source را انتخاب کنید و با CTRL+F به دنبال کنونیکال بگردید. همچنین میتوانید از منو، گزینه Inspect را انتخاب نمایید و همچون روش قبل، کنونیکال تگ را بیابید. در صورت تنظیم صحیح، با عبارت زیر روبرو میشویم:
</link rel=”canonical” href=”https://www.website.com/page>
و در پایان
در این مطلب به بررسی دلایل اهمیت تگ کنونیکال در سئو، آموزش کنونیکال در رنک مث و اشتباهات رایج در انجام آن پرداختیم. استفاده صحیح از Canonical Tag نه تنها اشتباه نیست، بلکه به بهبود سئو سایت نیز کمک میکند.
سوالات متداول
- کنونیکال در سئو به چه معناست؟
تگ کنونینال یا لینک کنونیکال، نوعی تگ HTML از جنس لینک است که به موتور جستوجوی گوگل اعلام میکند که کدام صفحه از صفحات تکراری، به عنوان صفحه اصلی در نظر گرفته شود.
- چگونه بدون پلاگین، تگ کنونیکال را در وردپرس اضافه کنیم؟
ابتدا از پیشخوان وردپرس به صفحه موردنظر بروید، از ویرایش صفحه بخش پیشرفته، در کادر url متعارف، لینک موردنظر را paste کنید.
- آیا تگ کنونیکال برای سئو سایت خوب است؟
نه تنها خوب، بلکه الزامی است؛ چراکه با تعیین نسخه اصلی از یک صفحه، از وجود صفحات تکراری که به سئو سایت آسیب میزنند، جلوگیری میکند.